Νοεμβρίου 24, 2007

Τι σημαίνει το ΟΚ?





Ίσως είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη στον κόσμο και αυτό γιατί χρησιμοποιείται σχεδόν από όλες τις γλώσσες του κόσμου. Είναι η λέξη με την οποία μπορούμε να κάνουμε ολόκληρες συζητήσεις με τουρίστες!! Καθημερινά την συναντάμε στα μηνύματα του υπολογιστή. Πως όμως δημιουργήθηκε και ποια γεγονότα βοήθησαν?

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει στα αρχαία αγγλικά. Έχουν ειπωθεί πολλά για την καταγωγή αυτής της λέξης. Η πιο επικρατούσα θεωρία είναι η εξής:

Κοντά στο μεσαίωνα, τότε που για την μετάδοση μηνυμάτων χρησιμοποιούνταν το ταχυδρομείο (ταχυ-δρομείο), υπήρχε η ανάγκη να ενημερώνονται οι στρατηγοί για τις εκβάσεις των μαχών, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις επιθέσεις τους. Συνηθιζόταν να υπάρχει επικοινωνία σε στυλ Θησέα-Αιγαία. Έγραφαν το μήνυμα σε ένα μεγάλο πανί και το ύψωναν ψηλά ώστε να μπορεί να φανεί από απόσταση. Ένα μήνυμα που είχε ενδιαφέρον ήταν ο αριθμός των νεκρών σε μία μάχη. Έτσι υπήρχαν μηνύματα του στυλ "27 Killed". Το ευχάριστο μήνυμα θα ήταν να μην υπήρχε καμία απώλεια, δηλαδή "0 Killed". Με το πέρασμα των χρόνων αυτό έγινε "0 K." και πήρε την τελική του μορφή O.K. που έχει την σημασία του όλα καλά..

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ..ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Ανώνυμος είπε...

Οντως.Ειναι και αυτη μια αποψη..Γιατι εγω προσωπικα εχω ακουσει κατι αλλο

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δέν μας την λές βρε Ειρήνη?Μήν τα κρατάς για πάρτη σου!!! ΄)

Fibi είπε...

Όντως έχεο κάποια λογική, καλως όρισες στο μπλογκοχωριό :)

Άκης είπε...

Ευχαριστώ.Καλώς σας βρήκα Fibi.

oneiroparmenh είπε...

Κι εγώ έχω ακούσει μια άλλη ιστορία που μιλάει για ελληνική καταγωγή της λέξης...
Αν θυμάμαι καλά Έλληνες ναύτες στην Αμερική λέει,αφού τσέκαραν τα κασόνια που ήταν να μπουν στα πλοία,έγραφαν πάνω Ο.Κ. που σήμαινε "όλα καλα"...
Πάντως κι αυτή η θέωρία που αναφέρεις έχει μια βάση...

Καλημέρα aki...

oneiroparmenh είπε...

Ααα!!Και καλή αρχή!!Τώρα είδα ότι είναι καινουριο το blog..

Lily είπε...

Kai egw tin idia ekdoxi me tin oneiroparmenh eixa akousei...Ade kali arxi me to blog sou. Kai mia pou eisai kainourgios 8a se balw link na se diabazoun osoi mpainoun se mena.

Άκης είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ.Να σαι καλά.

Dee Dee είπε...

Κι εγω την εκδοχη της ονειροπαρμενης ξερω. Ποιος να ξερει αραγε απο που οντως προηλθε;;;